Tiramisu jest uwielbiane przez wiele osób. Kawowy posmak z pewnością może zachwycić tych, którzy nawet nie przepadają za samą kawą. Poniższa propozycja orzechowego tiramisu bez pieczenia jest świetną wersją popualarnego deseru.
Składniki:
2 opakowania (opakowanie 150 g) podłużnych biszkoptów
1 i 1/2 szklanki mocnej, gorzkiej kawy (wystudzonej)
gorzkie kakao
Składniki na krem orzechowy:
200 g masła orzechowego – kremu orzechowego 100% kremowy SOWELL
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
5-6 łyżek cukru pudru
Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do miski przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe i miksujemy do połączenia. W drugiej miski ubijamy schłodzoną śmietankę, potem dodajemy cukier puder i w kilku porcjach mascarpone z masłem orzechowym. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Blachę o wymiarach 21×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty zanurzamy przez sekundę w kawie i układamy na dnie blaszki. Dalej wykładamy krem i układamy następną warstwę biszkoptów. Powtarzamy czynność do wyczerpania biszkoptów i kremu. Ciasto posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.