Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań zarówno starszych, jak i młodszych. Nie muszą być zrobione jedynie z ziemniaków, mąki i jajka. Można do nich dodawać różne dodatki, które urozmaicą ich smak. Wypróbuj sam!
Składniki:
2 średnie ugotowane marchewki
80 dag ziemniaków
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
4 łyżki mąki
2 jaja
śmietana
sól
pieprz
Najpierw posiekaj cebulę i pokrój boczek, a następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Gdy boczek będzie już zarumieniony, przełóż go razem z cebulą do miseczki, odsączając z nadmiaru tłuszczu.
Marchewkę i ziemniaki zetrzyj na tarce. Dodaj do nich wcześniej podsmażony boczek z cebulą. Wbij też jajka, dodaj mąkę i przyprawy – sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Na patelni ponownie rozgrzej olej. Wykładaj na niego niewielkie porcje otrzymanej masy.
Formuj z niej placuszki. Smaż je na średnim ogniu, aż się zarumienią. Gdy będą gotowe, zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu. Takie placki możesz podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.