Gruszki w occie to nie lada specjał. Na owoce w takiej odsłonie z pewnością znajdą się amatorzy. Dziś sięgniemy po banalnie prostą recepturę na przetwory z gruszek, którymi będziemy mogli raczyć się w długie zimowe wieczory.
Gruszki w occie zdobędą uznanie wśród nie jednego wielbiciela kulinariów. Owoce w tej niebanalnej wersji smakują obłędnie. Mogą być samodzielną przekąską, jak i dodatkiem do potraw. Warto przyrządzić je już teraz. Oprócz gruszek i octu przydadzą się nam też inne produkty, poniżej opisujemy, co dokładnie należy przygotować.
Składniki:
cytryna
1 l octu jabłkowego lub winnego
laska cynamonu
1 l wody
2,5 kg twardych gruszek
250 g cukru
5 g goździków
odrobina startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Gruszki obierz, pokrój je na połówki i usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę i wzbogać ją o przyprawy. Dodaj też plasterki cytryny. Do wrzącej mieszanki wrzuć gruszki, przykręć gaz i gotuj ją przez 10 minut. Gruszki przełóż do wyparzonych słoików. Zalewę podgrzewaj jeszcze przez kwadrans – powinna zmniejszyć swoją objętość. Następnie przelej ją do słoików z gruszkami. Każdy słoik zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.