Pierogi z jagodami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Jednak nie musimy wyręczać się mamą czy babcią, ponieważ możemy je przygotować własnoręcznie. Poniższa receptura na pierogi z jagodami wcale nie jest trudna!
Pierogi to ulubione danie wielu smakoszy. Można je podawać z różnymi farszami (np. z mięsem, owocami, serem) i w każdym wydaniu smakują fantastycznie. Dziś sięgniemy po przepis na prawdziwy letni klasyk, czyli pierogi z jagodami. Są smaczne same w sobie, ale bez przeszkód możemy je podać w towarzystwie śmietany czy jogurtu.
Przepis na pierogi z jagodami
Składniki:
200 g jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
30 g masła
szczypta soli
szklanka wrzątku
dodatki: cukier, śmietana 18%, serek waniliowy bądź jogurt naturalny
Wykonanie:
Prace nad pierogami zacznij od przesiania mąki pszennej z solą. Do mieszaniny dodaj miękkie masło – może być rozpuszczone. Ze składników zagniataj ciasto i pomału dolewaj wodę (może się okazać, że nie zużyjesz jej całej). Zagniatanie powinno trwać około 10-15 minut. Potem odłóż ciasto na kwadrans. Pora na przygotowanie nadzienia. Jagody opłucz i osusz. Do owoców wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, które następnie rozwałkuj na cienkie placuszki. Na każdym z nich połóż łyżkę nadzienia, złóż ciasto na pół i zlep brzegi. Pierogi z jagodami wystarczy już tylko ugotować. Duży garnek postaw na gazie, wlej do niego kilka litrów wody, którą posól i zagotuj. Wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj około 3 minuty. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową wprost na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.