Ciasto jogurtowe jest niezwykle interesującą opcją dla osób, które uwielbiają ten smak. Jeśli do tego mamy możliwość przyrządzenia ciasta bez użycia piekarnika, wszystko wydaje się być idealne!
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego, greckiego (zawartość tłuszczu najlepiej 10%, temperatura pokojowa)
brzoskwinie w puszce (ok. 820 g, waga owoców ok. 480 g)
11 listków żelatyny lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 2 łyżek cukru pudru
ok. 120 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę biszkoptów. Brzoskwinie odsączamy na sitku i odmierzamy 300 ml soku z brzoskwiń. Żelatynę przekładamy do garnka i zalewamy 100 ml soku z brzoskwiń. Pozostałe 200 ml soku przelewamy do miski, dodajemy jogurt grecki, 2 łyżki cukru pudru, 3 połówki brzoskwiń i blendujemy.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Potem, ciągle mieszając, dodajemy trochę masy jogurtowej, a następnie mieszamy resztę. Odstawiamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z masą i wykładamy na biszkopty. ciasto wstawiamy na lodówki. Resztę brzoskwiń kroimy w plasterki i układamy na górze ciasta. Na koniec wylewamy galaretkę.