Sernik na zimno przygotowany na bazie popularnych krówek niewątpliwie jest czymś, co zmusi wielbicieli słodkości do zawieszenia swojej diety. Poniższy przepis pozwala przyrządzić to ciasto bez konieczności pieczenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 18%
400 g masy krówkowej kajmak
4 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na spód ciasta:
2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
400 g masy krówkowej kajmak
Składniki na polewę czekoladową:
2 czekolady mleczne (200 g)
4-6 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Blachę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy herbatniki. Wylewamy na nie masę kajmakową i rozprowadzamy. Masę przykrywamy kolejną warstwę herbatników i odstawiamy blachę. Do miski przekładamy ser z wiaderka, serek mascarpone, śmietanę 18% i miksujemy na gładką masę. Dodajemy masę krówkową i kajmak i jeszcze raz miksujemy. Na koniec małym strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na herbatniki, po czym układamy kolejną ich warstwę.
Do szklanej miseczki przekładamy dwie czekolady i dodajemy 4-6 łyżek mleka. Wstawiamy ją do garnka z wodą i włączamy gaz, co jakiś czas mieszając. Gdy czekolada będzie za gęsta, dodajemy odrobinę mleka. Po rozpuszczeniu polewamhy górę ciasta. Wstawiamy je na 12 godzin do lodówki.