Ogórki małosolne najczęściej zjadasz jako dodatek do obiadu albo na kanapkach? Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, wypróbuj poniższą recepturę na wyśmienitą zupę z ogórków małosolnych. Przepis pochodzi z notatnika Ewy Wachowicz.
Zupa z ogórków małosolnych – patent na pyszne, letnie danie
Zupa z ogórkami małosolnymi jest zdrowa, lekka i orzeźwiająca – w sam raz na letni obiad. W roli głównej ogórki małosolne, czyli jedno z ulubionych warzyw sezonowych większości Polaków. Do tego ugotowane, młode ziemniaki. Takiej potrawie trudno się oprzeć.
Zupa z ogórków małosolnych – przepis
Składniki:
150 g śmietany 30%
ok. 1,5 l wody lub bulionu drobiowego bądź warzywnego
5 sporych ogórków małosolnych
1 pietruszka
pół szklanki wody z ogórków
pęczek koperku
pół cebuli
2 marchewki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżka masła
Do podania:
ugotowane młode ziemniaki
Sposób wykonania:
Pietruszkę i marchewkę pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Do dużego garnka włóż trochę masła, a gdy się rozgrzeje wrzuć cebulkę. Gdy warzywo lekko się zeszkli, dodaj warzywa, przemieszaj i chwilę podsmaż. Dorzuć przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Jarzyny zalej bulionem lub wodą, zamieszaj i zagotuj. Do zupy dodaj pokrojone w plasterki ogórki małosolne.
Dopraw danie pieprzem, solą i dolej odrobinę wody z ogórków. Śmietanę zahartuj niewielką ilością gorącej zupy i przelej całość do garnka, zagotuj. Zupę oprósz posiekanym koperkiem. Młode ziemniaki pokrój w plastry, umieść je na głębszym talerzu, a następnie zalej porcją zupy.