Choć mało kto się może tego spodziewać, ciasto brzoskwiniowe jest idealnym dodatkiem do porannej lub popołudniowej kawy. Poniższy przepis na wypiek z kruszonką z pewnością spodoba się każdemu.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
opakowanie świeżych drożdży
szklanka mleka – krowiego lub roślinnego
200 g masła
1,5 szklanki cukru
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Szklankę mąki łączymy z 50 g masła, połową cukru waniliowego i 3/4 szklanki cukru. Zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika. Następnie mieszamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i odstawiamy na 10-15 minut. Masło roztapiamy i również odstawiamy do ostygnięcia.
Do masła dodajemy przesianą mąkę, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dodajemy rozczyn i jajka, po czym mieszamy drewnianą łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie drobno kroimy odsączone brzoskwinie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na wierzchu rozsmarowujemy łyżkę masła. Przekładamy ciasto i rozciągamy na całą blachę, wbijamy w nie brzoskwinie. Na samym wierzchu sypiemy kruszonkę. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.