REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzechowywanie chleba i bułek. Sposoby na przedłużenie ich świeżości

Przechowywanie chleba i bułek. Sposoby na przedłużenie ich świeżości

Pixabay.com

Choć w założeniu przechowywanie pieczywa nie powinno mieć przed nikim tajemnic, warto znać kilka sposobów na przedłużenie świeżości bułek czy pieczywa. Dzięki nim z pewnością będą nam smakować przez dłuższy czas.

REKLAMA

Jeśli chodzi o wybór chlebaka, na starcie należy odrzucić plastikowe produkty. Najlepsze są drewniane lub metalowe. Dodatkowo należy go ustawić z dala od źródła ciepła, jak kuchenka czy kaloryfer.

Dobrym pomysłem przy przechowywaniu pieczywa w chlebaku jest również włożenie do niego jabłka. Dzięki temu można zwiększyć w tym miejscu poziom wilgotności powietrza, co sprzyja przedłużaniu świeżości pieczywa.

Jeśli nie chcemy, aby chleb czy bułki spleśniały, nie możemy do nich dopuścić wilgoci. Zamiast plastikowego woreczka produkty warto schować do lnianego woreczka i trzymać je w temperaturze 18-22 stopnie.

REKLAMA

Niektórzy również przechowują chleb w lodówce. W takich warunkach najlepiej sprawdzi się pieczywo tostowe, a niekoniecznie inne rodzaje chleba czy bułek. W taki sposób dojdzie do szybkiego czerstwienia.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA