Pierogi ruskie to smaczna, a zarazem tania potrawa. Nadziewa się je białym serem, gotowanymi ziemniakami i podsmażoną cebulką. Farsz należy odpowiednio przyprawić. Czym? Zazwyczaj pieprzem i solą, ale my podpowiadamy, co jeszcze warto dodać, aby potrawa była naprawdę mistrzowska.
Na proste i ekonomiczne potrawy zawsze znajdą się chętni. Można je bowiem zrobić z przystępnych i pospolitych produktów, które przeważnie mamy w zasięgu ręki. Podobnie jest z pierogami ruskimi. Aby były naprawdę smaczne, warto umiejętnie doprawić farsz.
Co dodać do nadzienia na pierogi ruskie?
Nadzienie do pierogów nie powinno być mdłe i nudne w smaku, dlatego trzeba je doprawić. Nie obejdzie się bez soli i solidnej szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Nie należy zapomnieć też o gałce muszkatołowej – ją najlepiej zetrzeć bezpośrednio przed dodaniem, ponieważ szybko straci swój zapach. Gałka dobrze komponuje się z kartoflami, ale nie należy z nią przesadzać. Kolejnym świetnym dodatkiem do pierogów ruskich jest wędzona papryka. Przyprawa podkręci smak farszu i delikatnie odmieni jego kolor. Dzięki niej całe danie zyska idealnej głębi smaku.
Pozostałe ważne dodatki do pierogów
W pierogach ruskich nie może zabraknąć oczywiście cebuli. Nie należy jej żałować. Pokrojone, zeszklone, a nawet lekko zrumienione warzywo wzbogaca smak potrawy i nadaje jej lekko słodkawego smaku. Część osób urozmaica farsz szczypiorkiem i natką pietruszki. Pierogi wyglądają wtedy ciekawiej, a ich smak jest bardziej orzeźwiający, lecz nie wszyscy lubią dodatek zieleniny.