Brownie jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych i słodszych deserów, jakie możemy samodzielnie przygotować w naszej kuchni. Poniższy przepis pozwala przyrządzić je w krótkim czasie.
Składniki:
Masło – 100 g
Cukier – 300 g
Kakao – 120 g
Wanilia – ziarenka z 1/2 laski
Sól – 1/2 łyżeczki
Jajka – 2
Mąka pszenna – 40 g
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę o boku 20 cm wykładamy pergaminem. Masło roztapiamy i lekko studzimy, potem mieszamy cukier, kakao, wanilię i sól. Mieszając dolewamy do masy masło. Nie przerywając mieszania wbijamy jajko i ucieramy, a następnie drugie. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 25-30 minut. Kroimy na kwadraty. Ciasto można podawać z gęstą śmietaną lub śmietanką kremówką.