Karpatka bez wątpienia jest jednym ze smaczniejszych i przyjemniejszych deserów, jakie możemy przyrządzić we własnej kuchni. Poniższy przepis pozwala na przyrządzenie tego ciasta w 15 minut bez piekarnika.
Składniki:
250 g herbatników, klasycznych, prostokątnych, z ząbkami
5 szklanek mleka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 szklanka mąki pszennej
250 g masła
4 żółtka
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. W międzyczasie zagotowujemy cztery szklanki mleka ze szklanką cukru i masłem. Doprowadzamy do wrzenia, a pozostałe mleko rozpuszczamy z mąką i budyniem. Potem dodajemy żółtka. Wszystko przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje, wyłączamy ogień i ciągle mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej jeden obok drugiego herbatniki. Wylewamy na nie masę budyniową. Przykrywamy herbatnikami i ponownie wylewamy masę. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.