Ciasto marchewkowe jest jednym z ciekawszych i zdrowszych pomysłów na zapewnienie sobie codziennej dawki słodkości. Poniższy przepis udowadnia, że każdy sobie z nim poradzi, a proce przyrządzania jest bardzo łatwy.
Składniki:
szklanka oleju rzepakowego
szklanka cukru
4 jajka rozmiar L
30 dag marchewki
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Do miski przekładamy olej, jajka, cukier i marchewkę. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy do niej przesianą mąkę i proszek do pieczenia i znowu mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na ciasto. Pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika można je polać gorzką czekoladą.