Dżem z dyni należy do tych przetworów, które nie tylko doskonale smakują, ale mają też zbawienny wpływ na zdrowie. Zasobny w mikroelementy i witaminy domowy dżem wzmacnia naszą odporność i powoduje, że w okresie jesienno-zimowym jesteśmy mniej narażeni na infekcje.
Dżem z dyni – co zawiera i jak smakuje?
Dżem z dyni ma słodki smak i jest bardzo zdrowy. To znakomita alternatywa dla sklepowych dżemów, które mają dużo białego cukru. Warto zrobić go samodzielnie i podawać do różnych dań: gofrów, naleśników czy placków. Z pewnością pokochają go najmłodsi.
Jak przygotować dżem z dyni i pomarańczy?
Z dyni oprócz dżemu możemy przygotować także ciasteczka lub pyszną rozgrzewającą zupę krem, do której świetnie pasuje imbir i cynamon. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do dżemu ulubione owoce, np. jabłka, cytrusy, gruszki. Poprawią one nie tylko jego walory smakowe, ale także cechy zdrowotne. Poniższy przepis na dżem z dyni i pomarańczy jest prosty w przygotowaniu – zrobisz go z każdego rodzaju dyni.
Składniki:
500 ml soku z pomarańczy
1 dynia średniej wielkości
1 szklanka cukru
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Dynię umyj, pokrój na małe kawałki, przełóż do garnuszka i zalej porcją soku pomarańczowego (z kartonu lub świeżo wyciśniętego). Gotuj całość do momentu, aż dynia zmięknie. Pod koniec gotowania stopniowo dodawaj cukier. Miękkie warzywo zblenduj na gładką masę i ponownie postaw na palniku – gotuj przez kolejny kwadrans. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, które następnie zawekuj. Tym sposobem będziesz cieszyć się smakiem pysznych konfitur w zimowe dni.