Pieczona szynka wieprzowa jest nierzadkim gościem w wielu polskich domach w świątecznym okresie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to danie na codzienny obiad. Korzystając z poniższego przepisu, każdy z pewnością sobie z nim poradzi.
Składniki:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
3-4 ząbki czosnku
cebula
2-3 łyżki musztardy
łyżka majeranku
pół łyżki cząbru
łyżka granulowanego czosnku
3-4 ząbki świeżego czosnku
dwie łyżeczki gruboziarnistej soli
łyżeczka cukru
łyżka – dwie oliwy
białe wino (ok. 1 kieliszka)
liście laurowe (2-3)
ziele angielskie (2-3)
Sposób przygotowania:
Czosnek miażdżymy i mieszamy z solą i cukrem. Mieszanką nacieramy mięso i chowamy do lodówki. Potem smarujemy mięso pozostałymi ziołami i musztardą. Ponownie chowamy owinięte folią spożywczą mięso do lodówki na kilkadziesiąt minut. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, przygotowujemy bulion i kilka ząbków czosnku.
Mięso następnie delikatnie obsmażamy na patelni. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i umieszczamy w nim szynkę, a piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Potem szklimy cebulkę na patelni i dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy kilka ząbków czosnku i podlewamy winem. Połową sosu podlewamy mięso w naczyniu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Naczynie szczelnie zamykamy i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę pod przykryciem, odkrywamy szynkę i dolewamy resztę sosu. Obracamy mięso i pieczemy bez pokrywki jeszcze 30 minut.