Jesienią bardzo częstym gościem na naszych stołach są różnego rodzaju ciasta. Ciekawą propozycją jest ciasto marchewkowe, w przypadku którego jeden składnik może sprawić, że wypiek będzie wręcz rozpływał się w ustach.
Ciasto marchewkowe jest wypiekiem wręcz pachnącym jesienią. Doskonale sprawdza się zarówno jako szybka przekąska w pracy, jak również deser do popołudniowej kawy. Poniższy przepis pozwala je przyrządzić w łatwy sposób.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 spore marchewki,
2 jajka,
3 łyżki serka mascarpone,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów włoskich (można pominąć).
Składniki na lukier:
120 g serka śmietankowego do kanapek,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier ucieramy mikserem. Dodajemy olej, serek mascarpone i małymi porcjami mąkę. Powoli mieszamy, po czym dosypujemy przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy. Na koniec dodajemy marchewkę i opcjonalnie orzechy.
Formę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Na koniec ucieramy masło z cukrem i mieszamy razem z serkiem śmietankowym. Lukier rozprowadzamy na wystudzonym cieście.