Sylwestrowy wieczór to najlepsza pora, aby cieszyć się smakiem pysznych pasztecików z ciasta francuskiego. Mają głęboki smak, soczysty farsz i chrupiącą skórkę – jeśli położycie je na stole, znikną z niego błyskawicznie. Taka przekąska umili spędzanie Sylwestra z rodziną lub znajomymi. Jej zrobienie jest zaskakująco łatwe i szybkie, a nieznaczna ilość potrzebnych produktów tylko ułatwia cały proces.
Paszteciki z ciasta francuskiego można oczywiście przygotować od podstaw, czyli od samodzielnie wykonanego ciasta francuskiego. Jednak cały proces zajmuje sporo czasu, dlatego można pójść na skróty i kupić gotowe zamrożone ciasto, które nie odznacza się wcale złą jakością.
Nadzienie składa się z pieczarek i cebuli, dzięki czemu jest bardzo wilgotne. Ponadto dorzuca się do środka pasztecików żółty ser, który w czasie pieczenia rozpływa się i przepełnia wszystkie zakątki ciasta. Taka imprezowa przekąska na pewno wywoła aplauz wśród gości.
Paszteciki z ciasta francuskiego – przepis
Składniki:
3 łyżki masła
600 g ciasta francuskiego
3 cebule
200 g sera żółtego
900 g pieczarek
1 jajko
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania trzech cebul i pokrojenia ich na małą kostkę. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy na złoty kolor. Myjemy pieczarki, siekamy w kostkę, a potem przekładamy do cebuli. Wszystko smażymy, aż woda odparuje, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki i tniemy na kwadraty równej wielkości.
Na tarce ścieramy ser żółty. Na każdym kawałku ciasta umieszczamy porcje nadzienia, obsypujemy je serem, po czym składamy na pół i dociskamy rogi za pomocą widelca. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 25 minut. Smacznego.