Mikrofalówka to urządzenie, które bardzo dobrze sprawdza się w kuchni. Dzięki niej możemy zaoszczędzić sporo czasu. Jednak trzeba wiedzieć, że niektóre produkty nie nadają się do podgrzewania, gdyż mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Wiele osób uważa, że w mikrofalówce można podgrzewać dosłownie każdy produkt. To błąd, ponieważ w niektórych składnikach po wstawieniu do mikrofali pojawiają się związki, które nam szkodzą. Innym powodem jest to, że w wyniku zagrzania w tym urządzeniu, produkty tracą swoje wartości odżywcze.
Tych produktów nie podgrzewaj w mikrofalówce
Ryż
Według Brytyjskiej organizacji Food Standards Agency, ryż powinien być zjedzony zaraz po ugotowaniu. Kolejnego dnia nie powinno się go odgrzewać, ponieważ bardzo szybko się psuje.
Jak ryż się ostudzi to w bardzo szybkim tempie zaczynają mnożyć się w nim patogeny, które po zjedzeniu mogą skutkować biegunką, wymiotami lub silnymi bólami brzucha.
Szpinak i seler
Szpinak oraz seler posiadają duże ilości azotanów, które w wyniku podgrzania w mikrofali przekształcają się w nitrozoaminy, czyli niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Mogą one powodować raka.
Dodatkowo, jeśli wielokrotnie podgrzewamy te warzywa, wartości odżywcze w nich zawarte mocno się degradują, a ich smak staje się mdły i nieprzyjemny.
Ziemniaki i buraki
Buraki posiadają wiele cennych witamin i minerałów. Niestety po podgrzaniu w mikrofalówce tracą ich stężenie. Trzeba dodać, że mają w sobie azotany – tak samo, jak z selerem i szpinakiem, po zagrzaniu azotany przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia substancje.
Ziemniaki, które posiadają w sobie wapń, potas czy witaminy A oraz C również nie powinny być odgrzewane w mikrofali, gdyż stracą wszystkie cenne właściwości oraz smak.