Ekspresowe pączki z serem to idealny pomysł na słodką przekąskę. Są bardzo puszyste i przepyszne w smaku, dlatego pokochają je zwłaszcza ci najmłodsi. Poznaj przepis i wypróbuj!
Mini pączki wcale nie muszą być czasochłonne, wystarczy, że zrobisz je na bazie sera zamiast drożdży. Wtedy ich przygotowanie zajmuje dosłownie nie całe 30 minut, bo nie wymagają wyrastania. Smakują rewelacyjnie, są puszyste, delikatne i lekkie jak piórko! Naprawdę warto wypróbować tego przepisu.
Ekspresowe pączki z serem – delikatne i puszyste jak chmurka
Składniki:
» 250 g twarogu (tłusty, półtłusty lub chudy lub serek kremowy)
» 250 g mąki pszennej (typ do 550)
» 1 łyżka cukru
» 1 bardzo duża łyżka śmietany 18%
» 2 żółtka
» 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
» 1 łyżka spirytusu / mocnej wódki
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 3/4 łyżeczki sody
» szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski dodaj ser, śmietanę, żółtka, a następnie dokładnie wymieszaj blenderem lub mikserem, aby nie było grudek. Jest to bardzo ważne, bo dzięki temu pączusie będą bardzo puszyste.
Dodaj do masy serowej wszystkie pozostałe składniki: cukier, cukier wanilinowy, skórka z cytryny, proszek do pieczenia, soda, mąka, sól, wódka. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
Na blat posyp odrobinę mąki i wyłóż ciasto, a potem wyrabiaj przez chwilę, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni. Jeśli będzie się nadal kleić, możesz podsypywać mąką.
Formuj mini pączusie wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlej dużą ilość oleju rzepakowego, możesz dodać też kostkę smalcu. Jak się dobrze nagrzeje, smaż pączki do czasu, aż się zarumienią. Posyp je cukrem pudrem lub lukrem i gotowe, smacznego!