REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybki przepis na idealne racuchy. Ten dodatek to gwarancja doskonałości

Szybki przepis na idealne racuchy. Ten dodatek to gwarancja doskonałości

racuchy
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Sposobów na słodkie i pyszne śniadania nigdy dość. Dziś mamy dla was lekką i przyjemną alternatywę dla tradycyjnych racuchów. W cieście znajduje się ananas, który sprawia, że placuszki są niebywale soczyste i aksamitne. Jeśli przygotujesz je na śniadanie, z pewnością nikt nie zdoła się im oprzeć.

REKLAMA

Szybkie racuchy z ananasem – przepis

Składniki (na 20-25 racuchów):
2 jaja
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
2/3 szklanki mleka
puszka ananasów, bez zalewy
25 g świeżych drożdży
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
olej rzepakowy
2 łyżeczki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko, 1/3 szklanki przelej do większej miski, rozkrusz do niej drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 czubate łyżki mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj i odstaw na kwadrans. Potem do naczynia przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jaja, a następnie dolej pozostałą porcję ciepłego mleka. Całość wymieszaj – powinno powstać jednolite ciasto o dość gęstej konsystencji. Miskę nakryj ściereczką. Odstaw ją na mniej więcej 30-40 minut, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.

Ananasa posiekaj w kostkę, wrzuć do gotowego ciasta, a po chwili dodaj także wiórki kokosowe. Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Racuchy smaż na złoty kolor, stosuj się do reguły – jedna cała łyżka masy to jeden racuch. Po usmażeniu placki wykładaj na talerz, na którym ułożone są ręczniki papierowe. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA