Sposobów na słodkie i pyszne śniadania nigdy dość. Dziś mamy dla was lekką i przyjemną alternatywę dla tradycyjnych racuchów. W cieście znajduje się ananas, który sprawia, że placuszki są niebywale soczyste i aksamitne. Jeśli przygotujesz je na śniadanie, z pewnością nikt nie zdoła się im oprzeć.
Szybkie racuchy z ananasem – przepis
Składniki (na 20-25 racuchów):
2 jaja
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
2/3 szklanki mleka
puszka ananasów, bez zalewy
25 g świeżych drożdży
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
olej rzepakowy
2 łyżeczki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko, 1/3 szklanki przelej do większej miski, rozkrusz do niej drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 czubate łyżki mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj i odstaw na kwadrans. Potem do naczynia przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jaja, a następnie dolej pozostałą porcję ciepłego mleka. Całość wymieszaj – powinno powstać jednolite ciasto o dość gęstej konsystencji. Miskę nakryj ściereczką. Odstaw ją na mniej więcej 30-40 minut, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
Ananasa posiekaj w kostkę, wrzuć do gotowego ciasta, a po chwili dodaj także wiórki kokosowe. Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Racuchy smaż na złoty kolor, stosuj się do reguły – jedna cała łyżka masy to jeden racuch. Po usmażeniu placki wykładaj na talerz, na którym ułożone są ręczniki papierowe. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.