Zrób gołąbki w ten sposób, a nie pożałujesz. Ich smak będzie tak pyszny, że ten przepis na pewno zostanie z tobą na dłużej. Trik polega na odpowiednim przygotowaniu kapusty oraz nieco innej wersji farszu. Poznaj przepis.
Gołąbki uwielbiają wszyscy. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, a niektórzy podają je też z tłuczonymi ziemniakami. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale warto się poświęcić i zrobić ich trochę więcej. Dzięki temu możemy mieć obiad na dwa dni. Dziś przedstawiamy niezwykły, bo babciny sposób na gołąbki, który największą uwagę skupia na kapuście. Poznaj genialny trik i wypróbuj!
Zrób gołąbki w ten sposób. Przepis z zeszytu babci
Cały trik polega na podpieczeniu liści kapusty w piekarniku, w rękawie. Dzięki temu kapusta szybciej będzie miękka, ale też zatrzyma w sobie więcej smaku. Podczas gotowania gołąbków ważne jest idealne doprawienie bulionu czosnkiem oraz liśćmi laurowymi. Kapusta będzie nie tylko idealnie miękka, ale także jej smak będzie obłędny. W połączeniu z farszem i sosem pomidorowym to prawdziwa bomba najlepszych smaków! Oto przepis.
Składniki:
» 1 kapusta biała
» 3 ząbki czosnku
» kilka ziarenek pieprzu
» 2 liście laurowe
» 3 szklanki bulionu
» 50 g masła
» 700 g mielonej łopatki wieprzowej
» 1 łyżeczka soli i pieprzu
» 1 cebula
» 2 torebki ryżu (najlepszy basmati)
» garść suszonych grzybów lub kilka pieczarek do smaku
Przygotowanie:
Wytnij głąb z kapusty i podziel na liście, zrób to ostrożnie by ich nie porwać. Zapakuj je w rękaw do pieczenia i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Będą elastyczne i miękkie. Jeśli nie masz rękawa, włóż liście do naczynia żaroodpornego i przykryj.
Ugotuj ryż, a następnie przygotuj farsz. Do miski włóż mięso mielone, dodaj pieprz i sól, a następnie zetrzyj cebulę na tarce. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż krótko na patelni z dodatkiem szczypty soli i pieprzu, a potem dodaj do farszu. Jeśli używasz grzybów suszonych to wystarczy zalać je gorącą wodą na około 10-15 minut, aby spulchniały. Wtedy pokrój je i dodaj do farszu, dodaj także ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy liście się podpieką, odstaw je na chwilę by lekko przestygły. Zawijaj je tak jak umiesz z dodatkiem 2 łyżek farszu, a jeśli liść jest duży, dodaj go więcej.
Przygotuj duży garnek, w którym będziesz gotować gołąbki. Na samo dno ułóż kilka liści kapusty, a następnie dodaj: pokrojone w paseczki masło, pokrojone także w paseczki ząbki czosnku, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Układaj zwinięte gołąbki, a na koniec zalej je obficie bulionem. Gotuj na małym ogniu do miękkości przez 1,5 godziny.
Smacznego!