Krokiety ziemniaczane z sosem groszkowym to wyśmienita propozycja na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu, smaczne i w dodatku błyskawiczne. Poznaj przepis.
Krokiety ziemniaczane są proste w wykonaniu, dlatego to świetna propozycja na obiad. Najczęściej podaje się je z sosem pieczarkowym, ale warto pokombinować i zrobić nieco inną wersję – podać je z sosem groszkowym. Poznaj przepis i spróbuj, bo naprawdę warto!
Krokiety ziemniaczane z sosem groszkowym. Tak pyszne, że trzeba ich spróbować
Składniki:
» 500 g ugotowanych ziemniaków
» łyżeczka soli
» pół łyżeczki pieprzu
» pół cebuli
» 1 jajko
» 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Panierka: 2 jajka, bułka tarta
Sos groszkowy:
» 1 puszka groszku konserwowego
» pół szklanki bulionu
» 2 łyżki masła i mąki
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieć je na puree, a następnie odstaw do wystudzenia. Cebulę posiekaj bardzo drobno i podsmaż na patelni. Gdy ziemniaki wystygną dodaj cebulkę, jajko i pieprz, a następnie posiekaną drobno natkę pietruszki. Wymieszaj i formuj krokiety o dowolnej wielkości.
W misce rozmieszaj jajko z dodatkiem szczypty soli i pieprzu, a na talerzyku wysyp bułkę tartą. Panieruj krokiety kolejno w jajku i bułce. Smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Sos groszkowy: do garnka wlej pół szklanki bulionu, następnie dodaj groszek i lekko zagotuj. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i dodaj dwie łyżki mąki. Szybko mieszaj i dodaj do bulionu z groszkiem. Zagęszczony sos duś przez 5-10 minut na małym ogniu. Krokiety podawaj na sosie groszkowym, smacznego!