Soczyste kotlety mielone to pyszna propozycja na obiad. Podane z puree ziemniaczanym i buraczkami tworzą rewelacyjną kompozycję smaków. Co zrobić, żeby mielone były obłędne w smaku i soczyste? Wystarczy dodać dwa tajemnicze składniki.
Kotlety mielone jest bardzo popularnym daniem obiadowym na polskich stołach. Jak je przygotować, aby smakowały idealnie i nie wyszły twarde oraz zbite po usmażeniu? Okazuje się, że jest pewne połączenie dwóch składników, które sprawią, że kotlety zawsze wyjdą perfekcyjnie wilgotne w środku.
Soczyste kotlety mielone. Ten składnik sprawi, że wyjdą przepyszne
Musztarda i gęsta śmietana to duet idealny w przypadku kotletów mielonych. Wystarczy dodać te składniki do mięsa, a kotlety wyjdą nieziemsko soczyste. Ale nie tylko, bo dzięki temu nasze mielone będą aromatyczne i wyśmienite w smaku. Poznaj przepis i wypróbuj, bo naprawdę warto!
Przepis na kotlety mielone z musztardą i śmietaną
Składniki:
» 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
» 2 ząbki czosnku
» 1 cebula
» 2 łyżki musztardy sarepskiej
» 2 łyżki gęstej śmietany (lub jogurt naturalny)
» odrobina natki pietruszki
» 1 jajko
» pół szklanki bułki tartej
» pół łyżeczki pieprzu i soli
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj bardzo drobno, a potem podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso mielone włóż do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą oraz zeszkloną na patelni cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły, a potem formuj kotlety.
Na talerz wysyp trochę bułki tartej i obtaczaj gotowe kotlety, następnie smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez 7 minut z każdej strony. Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub z ulubioną surówką. Smacznego!