Buraki często gotujemy w wodzie, ale z powodzeniem możemy je również upiec w piekarniku. Taki sposób przygotowania sprawia, że zachowują one swój smak i witaminy. Poniżej wyjaśniamy, jak to zrobić, aby wyszły jak najlepiej.
Pieczenie buraków najlepiej wykonywać w naczyniu żaroodpornym, ale można również użyć folii aluminiowej. Pierwsza metoda jest jednak szybsza, a do tego warzywa bez folii są znacznie zdrowsze.
Buraki dokładnie myjemy i suszymy, a jednocześnie ich nie obieramy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką. Małe sztuki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę, a duże nawet do dwóch godzin.
Warto pamiętać, że najlepszy efekt uzyskamy wówczas, gdy ustawimy grzałkę góra-dół. Po upieczeniu buraków możemy sprawdzić widelcem, czy bez problemu jesteśmy w stanie wbić się w ich wnętrze.
Upieczone buraki pozostawiamy jeszcze do ostygnięcia, a obieramy je w chwili, gdy będą jeszcze lekko ciepłe. W takiej sytuacji czynność ta będzie łatwiejsza. Do tego warto założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni.