Pierogi to istotny element naszego codziennego menu, z tego powodu zawsze warto przyrządzić je własnoręcznie ze znanych produktów. Niektórzy mają czasami problem ze sporządzeniem idealnego, niezbyt twardego ciasta. Świetną metodą pozwalającą uchronić się przed taką sytuacją jest połączenie ciasta z niewielką ilością masła.
Stosunkowo dużo osób narzeka z powodu gotowego ciasta pierogowego, które robi się niesłychanie twarde, co utrudnia wałkowanie i lepienie pierogów. Dzięki poniższej strategii nigdy więcej tego nie zaznasz, a efekty twojego wysiłku zawsze będą spektakularne.
Jak uzyskać miękkie ciasto na pierogi?
Dodatek masła o temperaturze pokojowej do zbitego ciasta pierogowego sprawi, że rozluźni się ono, dzięki czemu lepiej będzie je wałkować oraz wyrabiać. Można wtedy z łatwością lepić pierogi. Oprócz masła można użyć też innego rodzaju tłuszczu, ale nie należy stosować takiego o intensywnym bądź specyficznym smaku. Dodanie oliwy albo smalcu spowoduje, że gotowa potrawa będzie miała posmak, który nie wszystkim może pasować.
Idealne ciasto na pierogi – przepis
Składniki:
40 g masła
500 mg mąki
1 łyżeczka soli
280 g wody
Wykonanie:
Wsypujemy na stolnicę mąkę, do stożka dolewamy trochę gorącej wody z roztopionym masłem i mieszamy składniki ostrzem noża. Zagniatamy ciasto, doprawiamy je solą. Gdy będzie gładkie, miękkie i sprężyste, przykrywamy je i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy z niego krążki za pomocą ostrych foremek, kładziemy na środku farsz i scalamy brzegi. Gotujemy pierogi przez dwie minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku.