Rosół to esencjonalna zupa, którą przygotowuje się z mięsa drobiowego oraz włoszczyzny – pora, pietruszki, marchewki i selera. Niektórzy zamiast pierwszego warzywa używają kapusty włoskiej. Ma ona delikatne orzechowe nuty, które nadają bulionowi niebywałego charakteru. Jeżeli do tej pory nie jedliście takiej zupy, koniecznie ją przygotujcie.
Dodatek kapusty nie musi być wielki. Aby poczuć różnicę, wystarczy wrzucić parę liści. Zachęcamy was jednak do ugotowania pysznego rosołu z dodatkiem całej główki kapusty włoskiej. Nada ona nie tylko wyjątkowego orzechowo-chrzanowego posmaku, ale wzbogaci potrawę w cenny kwas foliowy oraz witaminy K i C. Naprawdę warto.
Przepis na rosół z dodatkiem kapusty włoskiej
Składniki:
2 litry wody
4 skrzydełka kurczaka
6 średnich marchewek
1 główka kapusty włoskiej
8 ziaren czarnego pieprzu
1 niewielki seler
6 liści laurowych
garść zielonej natki pietruszki z łodygami
sól do smaku
2 małe pietruszki
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę, dopraw ją solą Dodaj skrzydełka kurczaka oraz liście laurowe i pieprz. Gotuj wywar około 25 minut, regularnie wyławiaj szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej. Włoszczyznę starannie umyj, obierz. Kapustę włoską podziel na ćwiartki i wytnij zgrubienia. Warzywa korzeniowe wrzuć do bulionu, dodaj też połowę porcji natki pietruszki. Gotuj zupę jeszcze przez pół godziny. Wrzuć kapustę i podgrzewaj na wolnym ogniu przez następne 20 minut. Gotowy rosół podawaj z makaronem. Posyp go pokrojoną natką pietruszki. Jeśli chcesz, możesz wkroić marchewkę. Smacznego.