Ciasto cappuccino w 30 minut to pyszny deser. Jego wykonanie jest proste i szybkie. To ciasto jest mięciutkie i lekkie jak chmurka, obłędne w smaku. Poznaj przepis.
Każdy z nas pił choć raz kawę cappuccino. Ale z proszku można zrobić nie tylko pyszną kawę, ale także ciasto. Jest bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Kakaowy, wilgotny biszkopt idealnie łączy się z kremem i tworzy przepyszną kombinację smaków. Wystarczy tylko 30 minut i pyszne ciasto gotowe – oto przepis.
Ciasto cappuccino w 30 minut – aromatyczne i lekkie jak piórko
Składniki:
Biszkopt:
» 4 jajka
» 150 g szklanki cukru
» 1 kopiata łyżka kakao
» 60 g mąki pszennej
» pół szklanki skrobi ziemniaczanej
» 2 łyżki wody
Krem:
» 500 ml śmietany 36%
» 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wody
» 2 łyżki cukru pudru
» 3 łyżki kawy cappuccino orzechowej lub śmietankowej
Przygotowanie:
Galaretkę cytrynową rozmieszaj w jednej szklance gorącej wody i pozostaw do lekkiego stężenia. Białka oddziel od żółtek, następnie wsyp do innej miseczki mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i kakao.
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka oraz wodę i krótko zmiksuj, a potem wsypuj stopniowo wymieszane mąki i mieszaj łyżką. Przelej do blaszki (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie przygotuj krem.
Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem, a potem dodawaj stopniowo galaretkę. Na koniec wsyp kawę cappuccino i krótko zmiksuj, aż składniki się połączą.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty, możesz nasączyć go lekko kawą espresso, następnie przełóż kremem cappuccino. Wierzch posyp kakao i gotowe, smacznego!