Dodaj to do ciasta na gofry – będziesz zaskoczony efektem. Wyjdą lekkie, chrupiące i niezwykle smaczne. Poznaj rewelacyjny przepis z dodatkiem składnika, który prawie każdy ma w swojej kuchni.
Gofry to idealny deser nie tylko po obiedzie, ale także na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek – najbardziej kaloryczny dzień w roku. Jest wiele prostych przepisów na gofry, ale mało kto wie, że jest pewien składnik, który sprawi, że każdy przepis będzie rewelacyjny. Wystarczy dodać go odrobinę do ciasta, a będą najbardziej chrupkie pod słońcem.
Dodaj to do ciasta na gofry – efekt zaskoczy każdego!
Dodaj do ciasta na gofry wodę gazowaną! Wystarczy jej niewielka ilość żeby wyszły przepyszne, bardzo chrupiące i lekkie jak piórko. Koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Składniki:
» 1,5 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka mleka
» pół szklanki wody mocno gazowanej
» pół szklanki oleju
» 2 łyżki cukru
» 2 jajka
» 1 łyżka cukru waniliowego
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną piankę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski z żółtkami dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie zmiksuj na gładką, puszystą masę. Cały czas miksuj i wsypuj mąkę, a potem dolewaj stopniowo mleko, olej oraz wodę gazowaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką.
Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy przez 5-7 minut, a potem podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!