Zastanawiacie się nad Wielkanocnym menu i szukacie najlepszej zupy? A może zwyczajnie nie macie pomysłu na błyskawiczny, smaczny obiad? Jeśli tak, to świetnie trafiliście! Ugotujcie fenomenalną zupę szczawiową według przepisu znanej restauratorki, Magdy Gessler.
Zupa szczawiowa może być zdrowym i pysznym obiadem w zwykły dzień albo smakowitą propozycją na Wielkanocny stół. Bez względu na to, którą możliwość wybierzecie, przygotujcie wiosenną zupę szczawiową na podstawie poniższego przepisu. Magda Gessler oprócz szczawiu dodaje do potrawy liście szpinaku. Zupa dzięki nim zyskuje na smaku, jak i na wartościach zdrowotnych.
Przepis na zupę szczawiową według Magdy Gessler
Składniki:
bulion ugotowany na żeberkach wieprzowych (ewentualnie rosół i/lub bulion) – 1 l
szczaw (najlepiej świeży, ewentualnie mrożony) – ok. 1 kg
masło – 50 g
szpinak – opcjonalnie
jajka (całe oraz ugotowane na twardo) – 4 sztuki
cukier, pieprz, sól do smaku
słodka śmietana – 100 ml
żółtka – 4 sztuki
Sposób przygotowania:
Bulion/wywar podgrzej, a szczaw (ew. trochę szpinaku) podduś na roztopionym maśle kilka minut.
Gdy szczaw zmniejszy objętość i zrobi się ciemnozielony, przełóż go do bulionu. W naczyniu połącz ze sobą śmietanę i żółtka, ostrożnie przelej mieszankę do zupy. Gotuj danie do wrzenia, a potem zdejmij je z palnika. Dopraw cukrem, solą i czarnym pieprzem. Zupę podawaj z jajkiem na twardo. Możesz również dodać ziemniaki (najlepiej w postaci purée) albo domowe grzanki. Smacznego.