Pieczona biała kiełbasa jest niewątpliwie jedną z ulubionych potraw wielkanocnych wielu Polaków. Soczysta, o chrupiącej skórce, doskonale komponuje się chociażby z chrzanem. Jak przyrządzić to lubiane danie?
Białą kiełbasę przyrządzisz na wiele sposobów
Zapiekana biała kiełbasa znajdzie się na wielu wielkanocnych stołach również w tym roku. Wędlina będzie pyszna nie tylko, gdy ją upieczemy – możemy ją równie dobrze usmażyć lub ugotować.
Pieczona biała kiełbasa – przepis
Składniki:
biała kiełbasa – 1 kg
musztarda francuska – 4 łyżki
cebula – 2 duże sztuki
sos sojowy – 2 łyżki
1/2 szklanki białego wina
wędzony boczek – 150 g
przyprawy do smaku (majeranek, zmielony pieprz)
miód – łyżeczka
Przygotowanie:
Przygotuj naczynie żaroodporne, umieść w nim białą kiełbasę. Dołóż obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Przygotuj zalewę. Połącz białe wino z miodem, musztardą francuską, przyprawami i sosem sojowym, wymieszaj. Polej sosem kiełbasę i cebulę. Boczek posiekaj w małą kostkę i dorzuć do kiełbasy. Danie przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 45 minutach grzania zdejmij folię i piecz kiełbasę jeszcze przez 10-15 minut. Potrawę możesz podać z ogórkiem kiszonym i ziemniaczanym purée. Inne świetne dodatki to pieczywo i domowy chrzan.
Czy biała kiełbasa jest zdrowa?
Wieprzowa biała kiełbasa jest sycąca i ma sporo białka. Poza tym zawiera też kwasy tłuszczowe nasycone. Spożywana z umiarem nam nie zaszkodzi, ale musimy liczyć się z tym, że potrawa jest bardzo kaloryczna, niezależnie od metody przygotowania. Aby spalić 100 g wędliny, musielibyśmy biegać przez co najmniej kilkanaście minut albo leżeć przez 8 godzin.