Pierogi to popularna potrawa, którą można przygotować na różne sposoby. Propozycja od Ewy Wachowicz jest niepowtarzalna i sprawdzi się doskonale na Wielkanoc. Mistrzyni kulinariów robi farsz z uwielbianego wielkanocnego specjału – białej kiełbasy. Takie pierogi odznaczają się wyjątkowym smakiem i stanowią nieskazitelne uzupełnienie uroczystego stołu – choć mogą gościć na naszych talerzach znacznie częściej niż tylko od święta. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.
Pierogi z białą kiełbasą według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
100 ml ciepłej wody
500 g mąki
1 jajko
Farsz:
1 jajko
1 kg surowej białej kiełbasy
majeranek
pieprz czarny
1 łyżka chrzanu
sól
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do większej miski, dolewamy gorącą wodę i mieszamy wszystko nożem. Gdy powstaną kluchy, dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Potem przykrywamy ciasto i odstawiamy je na 20 minut. Kiełbasę sparzamy we wrzątku, a gdy ostygnie, zdejmujemy z niej osłonkę. Kroimy ją na mniejsze kawałki, rozdrabniamy za pomocą widelca i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy do niej chrzan, sól, jajko, świeżo mielony pieprz oraz majeranek.
Mieszamy farsz, przykrywamy i wkładamy go do lodówki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Wycinamy z niego kółka przy użyciu szklanki. Na środku każdego krążka umieszczamy łyżką porcję nadzienia. Zlepiamy brzegi ciasta i dociskamy je widelcem. Wrzucamy pierogi do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy je przez minutę, licząc czas od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulą oraz masłem. Smacznego.