Magda Gessler często zaskakuje nas nowymi wariantami tradycyjnych potraw. Receptura na kluski śląskie z dodatkiem sosu jest inspirowana programem Kuchenne Rewolucje. Mamy nadzieję, że ten ziemniaczany dodatek obiadowy przypadnie wam do gustu. Przygotujecie go w kilka chwil, więc tym bardziej zachęcamy was do spróbowania.
Przepisy Magdy Gessler zazwyczaj stworzone są z niestandardowych produktów i intrygujących kompozycji smakowych. Wystarczy, że odtworzymy jej recepturę na placek po węgiersku czy zupę kurkową. Dziś sięgniemy po przepis restauratorki na typowy dodatek do obiadu, czyli kluski śląskie. Polane wyśmienitym sosem zachwycą nawet najbardziej wymagających.
Kluski śląskie z sosem według Magdy Gessler
Składniki na kluski śląskie:
1 jajo
1 kg mączystych ziemniaków
szczypta soli
250 g mąki ziemniaczanej
Składniki na sos:
5 świeżych pomidorów
5 kiełbasek frankfurterek
sól i pieprz w ilości do smaku
2 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj do miękkości. Gdy trochę przestygną, przeciśnij je przez praskę i umieść w naczyniu. Podziel je na cztery części, jedną z nich wyjmij i pustą lukę wypełnij mąką ziemniaczaną. Potem wbij jajko i dodaj sól, zacznij wyrabiać ciasto. Formuj z niego nieduże kulki z dziurką w środku i gotuj je w osolonej wrzącej wodzie ok. 2 minuty od czasu, aż wypłyną. Podawaj z sosem.
Przygotowanie sosu:
Umyj i sparz pomidory, usuń z nich skórkę. Posiekaj je i podsmaż na rozgrzanym oleju, zakończ czynność, gdy płyn z warzyw się zredukuje. Całość zblenduj, dopraw pieprzem i solą. Oddzielnie podsmażaj pokrojone w talarki kiełbaski i wrzuć do nich rozgnieciony czosnek. Smaż przez moment, a potem przełóż zawartość patelni do sosu pomidorowego i zamieszaj. Podawaj z wcześniej przyrządzonymi kluskami.