Czosnek ma prozdrowotne właściwości, o których każdy chyba słyszał. Co zrobić, żeby przedłużyć jego trwałość? Okazuje się, że jest na to kilka praktycznych sposobów.
Czosnek jest ewidentnie jedną z najbardziej popularnych przypraw, których używamy w kuchni. W jaki sposób utrzymać jego intensywny zapach i smak na dłużej? Wypróbuj poniższe triki – doskonale znały je już nasze babcie i mamy.
Sprawdzone metody na zakonserwowanie czosnku
Prostym sposobem na zakonserwowanie warzywa jest umieszczenie go w słoiczku wypełnionym oliwą. Czosnek obieramy, rozdzielamy na pojedyncze ząbki, następnie wkładamy je do słoika i zalewamy tłuszczem. Słoik z czosnkiem możemy trzymać nawet miesiąc.
Inną metodą jest upieczenie czosnku. Wystarczy ułożyć 3 pełne główki na blaszce, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 35 minut. Następnie wyciągamy czosnek z urządzenia, studzimy i wydobywamy miąższ do naczynia. Zalewamy go oliwą (100 ml) i wsypujemy sól (3 łyżeczki). Potem wszystko miksujemy za pomocą blendera ręcznego na gładką masę. Przekładamy całość do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawiamy do chłodziarki. Czosnek zakonserwowany w ten sposób możemy trzymać nawet pół roku.
Czy możemy zamrozić czosnek?
Tak, ale pamiętajmy o jednej istotnej rzeczy: powinniśmy owinąć go folią spożywczą przed włożeniem do zamrażarki. Wtedy warzywo nie utraci swojego charakterystycznego smaku i aromatu, nawet gdy go rozmrozimy.