Pierogi, bez względu na to, czy są wytrawne, czy na słodko, stanowią wspaniałe danie obiadowe. Jednak wielu ludzi popełnia ogromny błąd w czasie ich odgrzewania, wskutek czego potrawa wychodzi kaloryczna i tłusta. Jak najlepiej odgrzewać pierogi?
Idealne pierogi powinny mieć cienkie, delikatne i sprężyste ciasto i rozpływający się w ustach farsz. Odgrzewany specjał będzie tak samo pyszny, jak ten świeży, ale warto zastosować 1 sprawdzoną metodę. Na czym ona polega?
Niektórzy podgrzewają pierogi na sporej ilości masła lub oleju. Chociaż potrawa z chrupiącą skórką ma niepowtarzalny smak, to jest też ciężka i bardzo kaloryczna. Okazuje się, że pierogi można odgrzać w inny, lepszy sposób. Danie nie utraci delikatności i elastyczności, będzie takie jak w dniu, w którym zostało przygotowane.
Jak odgrzać pierogi? Ten patent zachwyci każdego
Pierogów wcale nie trzeba odgrzewać na oleju czy maśle. Jeśli skorzystamy z innej metody, nasza potrawa nie będzie wtedy tłusta, ciężkostrawna i bogata w kalorie. Pierogi, które chcemy odgrzać, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i wlewamy parę łyżek wody. Kładziemy pokrywkę i dusimy wszystko na małym gazie. Tak odgrzewane pierogi będą gorące niemal natychmiast, a my otrzymamy lekkie i dietetyczne danie. Jest to naprawdę jeden z najszybszych i najznakomitszych sposobów na odgrzanie wyjątkowego specjału.
Z czym podawać pierogi?
Do pierogów na słodko (np. z truskawkami) doskonale pasuje śmietana (lub jogurt naturalny) i cukier. Można także polać je niewielką ilością stopionego masła. Natomiast pierogi wytrawne (np. z mięsem czy ziemniakami) można podać ze skwarkami z boczku albo okrasą z cebulki i masła.