Masz spory zapas malin i chcesz, aby zachowały świeżość na dłużej? Poznaj jedną z naszych metod. Dzięki niej będziesz cieszyć się smakiem pysznych owoców znacznie dłużej.
Sezon na maliny w pełni. Owoce te najlepiej zjeść zaraz po zerwaniu, ponieważ wraz z upływem czasu prędko tracą cenne soki i stają się mniej apetyczne. Jeśli chcesz raczyć się nimi nawet po kilku dniach od zbioru, zastosuj ten prosty patent. Podpowiadamy, jak przechowywać maliny.
Najlepszy sposób na przechowywanie malin
Maliny to zdrowe i smaczne owoce, które nadają się do zrobienia soku, konfitur czy koktajli. Są także wybitnym dodatkiem do naleśników, ciast czy innych deserów. Aby zachowały świeżość i unikalny smak, warto zapewnić im optymalne warunki.
W tym celu warto przyrządzić domową mieszankę z 1 szklanki wody i 1/3 szklanki białego octu, a następnie zalać nią owoce. Wszystkie sztuki należy starannie opłukać, zawinąć w ręcznik papierowy i umieścić w pojemniku na produkty spożywcze.
Jakie właściwości zdrowotne mają maliny?
Maliny odznaczają się nie tylko walorami smakowymi, ale także zdrowotnymi. Są źródłem witaminy C, która poprawia odporność i wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Dzięki zawartości potasu, magnezu i wapnia, wspomagają układ nerwowy, a za sprawą błonnika pokarmowego usprawniają procesy trawienne. Obecny w nich kwas salicylowy ma właściwości bakteriobójcze.