Poduszeczki to miniaturowe ciasteczka o niezwykłym smaku i konsystencji. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Poznaj przepis.
W sklepach często można spotkać poduszeczki w formie płatków śniadaniowych. Jednak te domowe, jako ciasteczka smakują dużo lepiej i świetnie sprawdzą się jako deser do kawy i nie tylko. Są tak pyszne, że dosłownie rozpływają się w ustach.
Poduszeczki – przepis na wyjątkowe ciasteczka
Składniki:
» 250 g mąki
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 szczypta soli
» 1 żółtko
» 20 g roztopionego masła
» 50 ml wody
» 60 ml mleka
» 2 łyżki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj żółtko oraz roztopione masło, wodę mleko oraz aromat waniliowy. Wymieszaj dokładnie, a potem wyrób ciasto ręcznie – musi był gładkie i puszyste.
Rozwałkuj ciasto na blacie osypanym mąką na grubość max 1 cm. Wykrój nożem niewielkie kwadraciki i przekładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka posmaruj roztopionym masłem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!