REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPierogi najlepiej mrozić surowe czy ugotowane? Sprawdź!

Pierogi najlepiej mrozić surowe czy ugotowane? Sprawdź!

pierogi
fot. Pixabay

Swojskie pierogi to wspaniały pomysł na obiad dla wszystkich domowników. Delikatne, sprężyste ciasto, rozpływający się w ustach farsz oraz dodatki, np. skwarki czy śmietana, to genialne połączenie. Podpowiadamy, jak i kiedy mrozić pierogi, jeśli ulepiliśmy ich za dużo.

REKLAMA

Bez względu na to, czy lubimy pierogi z wytrawnym nadzieniem (np. z mięsa) czy na słodko (np. z owocami i śmietaną), specjał powinniśmy zamrażać w jednakowy sposób. Dzięki temu zachowa smak i świeżość. Jeśli już je zrobiliśmy, możemy część z nich wrzucić na wrzątek, aby się ugotowały, a resztę schować do zamrażalnika. W formie mrożonek są tak samo smaczne i delikatne. Tylko w jakiej postaci je mrozić? Surowe czy już ugotowane?

Kiedy mrozić pierogi?

Część osób mrozi pierogi gotowane, inni blanszowane, a jeszcze inni surowe. Dziś zdradzimy wam najlepszą metodą na mrożenie kultowej potrawy, która się nie poskleja i będzie nadal sprężysta i pyszna. Ile czasu można przechowywać mrożonki?

Pierogów nigdy nie gotuj przed mrożeniem

Pierogi mrozimy zawsze surowe. Nie powinniśmy ich mrozić po obróbce cieplnej, bo stracą walory smakowe, a samo ciasto zrobi się mniej elastyczne. Surowe pierogi posypujemy mąką i umieszczamy na tacy w taki sposób, aby się wzajemnie nie dotykały. Tackę wkładamy do zamrażarki na 2 godziny, potem wyjmujemy i pakujemy pierogi w specjalne woreczki z zamykaniem strunowym i raz jeszcze chowamy w zamrażarce. To łatwa i sprawdzona metoda na mrożenie specjału, która ochroni go przed sklejaniem i utratą smaku.

REKLAMA

Jak długo trzymać pierogi w zamrażalniku? W jaki sposób gotować mrożone sztuki?

Pierogi w postaci surowej można składować w zamrażalce nawet do 3 miesięcy. Każdą sztukę przekładamy bezpośrednio do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez ok. 3 minuty od chwili wydostania się na powierzchnię. Mrożone pierogi, które wcześniej nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej, powinny się dłużej gotować (świeże gotujemy krócej). Jednak po wyjęciu pierogów z chłodu lepiej ich nie odmrażać, tylko od razu gotować. Rozmrożone mogą po prostu rozmięknąć i utracić sprężystość.

Jeśli przepadasz za pierogami na słodko, przyrządź pierogi z jagodami. Jeśli natomiast wolisz bardziej wytrawne smaki, wypróbuj przepis na pierogi z kurkami albo pierogi z mięsem z rosołu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA