Polska jest jednym z czołowych producentów jabłek. Owoce te często spożywamy jako przekąskę albo dodajemy je do wielu różnych dań i deserów. A co w takim razie zrobić ze skórkami, których niekiedy mamy całe mnóstwo? Istnieje kilka nowatorskich sposobów na wykorzystanie obierek z jabłek. Postanowiliśmy zdradzić wam kilka z nich.
Jak wykorzystać obierki z jabłek?
Suszone skórki do herbaty
Latem robimy najwięcej przetworów, a mus czy dżem jabłkowy należą do najpopularniejszych. Po obraniu dużej ilości jabłek zostają obierki, które też warto przerobić. Można je ususzyć. W ten sposób uzyskamy wspaniały, aromatyczny dodatek do jesienniej czy zimowej herbaty. Skórki rozkładamy na pergaminie i wkładamy do piekarnika nastawionego na 55-60°C (termoobieg) na ok. 40 minut. Temperatury lepiej nie zwiększać, ponieważ skórki mogą się spalić.
Kompot z obierek
Owocowe skórki przekładamy do rondelka, zalewamy 1,5 l chłodnej wody i dodajemy cukier. Naczynie ustawiamy na gazie i gotujemy kompot pod delikatnie uchyloną pokrywką. Jak tylko napój się zagotuje, gotujemy go przez ok. 25-30 minut.
Chipsy ze skórek jabłek
Pieczone owocowe skórki to doskonały zamiennik klasycznych chipsów, po które często sięgamy, np. oglądając film. Ich wykonanie jest bardzo proste i trwa moment. Na początku rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temperatury, np. 190°C, wrzucamy obierki z jabłek do brytfanki i pieczemy do chrupkości przez mniej więcej kwadrans. Możemy włączyć funkcję grilla i ustawić temperaturę na 220°C, wtedy będą mega chrupiące.
Z obierek po jabłkach można też zrobić domowy ocet jabłkowy.