Sezon na gruszki właśnie trwa. Te popularne owoce mają soczysty miąższ o słodkim smaku. Można wykorzystać je w kuchni na różne sposoby. Nadają się nie tylko do deserów, ale także sałatek czy dań wytrawnych. Zazwyczaj owoce te obieramy, a skórki natomiast wyrzucamy do kosza, nie zdając sobie sprawy z tego, jak bardzo są cenne. Dziś podpowiemy wam, co można zrobić ze skórkami po gruszkach.
Jak wykorzystać skórki gruszek?
Gruszki to pyszne owoce, które mogą być samodzielną przekąską albo dodatkiem do wielu potraw. Powstanie z nich chociażby smakowity dżem czy nadzienie do tarty. Zazwyczaj owoce te są przez nas obierane przed spożyciem, a to właśnie skórki są skarbnicą składników mineralnych i witamin. Obierek możecie użyć między innymi do zrobienia odżywczego koktajlu, który rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie.
Jeśli chcecie go przygotować, najpierw wszystkie skórki dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, a potem przełóżcie do blendera. Dodajcie do nich pokrojone banany, szklankę kefiru, 1 łyżeczkę cynamonu, a także 2 łyżeczki miodu. Wszystkie składniki dobrze zmiksujcie i umieśćcie w lodówce, aby odpowiednio się schłodziły. Na samym końcu koktajl możecie ozdobić listkami świeżej mięty, która nada mu wyjątkowego aromatu.
Jakie właściwości zdrowotne mają gruszki?
Po gruszki warto sięgać, ponieważ są bogactwem wartości odżywczych. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, wapń, potas i fosfor. Owoce są źródłem rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, które sprzyjają pracy przewodu pokarmowego. Gruszki zawierają też kwas foliowy, więc ich konsumpcja jest szczególnie polecana kobietom ciężarnym.