Naleśniki jakich nie jadłeś! Są elastyczne, pyszne i wspaniale komponują się z dodatkiem owoców. Przepis.
Naleśniki to klasyczne danie chętnie zjadane w szczególności przez dzieci. Jeden składnik sprawia, że są puszyste i elastyczne. Naleśniki można łączyć z innymi dodatkami. Często równie dobrze smakują z dżemem, albo w postaci krokietów. W tym artykule dowiesz się jak zrobić idealne ciasto, które nie przerwie się podczas zawijania.
Naleśniki jakich nie jadłeś – ten składnik sprawi, że będą niezwykłe
Dodaj do naleśników rozpuszczone masło – to sprawi, że będą elastyczne, nie porwą się podczas smażenia, a ich smak pokocha każdy, bo jest delikatny, lekko maślany i aromatyczny. Sprawdź przepis i koniecznie wypróbuj!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
» 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
» 3 jajka
» 1 szklanka gazowanej wody
» pół szklanki ciepłego mleka
» 1/4 kostki masła (rozpuszczone)
» 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Twaróg zmiel w maszynce lub rozgnieć widelcem, następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę i wbij jajka, a potem wlej gazowaną wodę. To ona sprawia, że naleśniki są bardzo puszyste. Wlej ciepłe mleko i cukier, następnie dodaj łyżkę drobnego cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Na koniec wlej powoli, cienką strużką roztopione masło.
Ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Dobrze nagrzej patelnię do naleśników, a potem małą chochelką nalewaj ciasto na patelnię i smaż do zarumienienia z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!