Mało kto jest w stanie odmówić sobie pysznej pomidorówki. Dziś mamy niespodziankę dla fanów tej uwielbianej potrawy. Klasyczny wariant zupy z pewnością już znacie, a co powiecie na małą odmianę? Daria Ładocha zdradziła swój przepis na genialną zupę pomidorową z dwoma ekstra dodatkami – ananasem i ciecierzycą. Dzięki nim danie ma zagadkowy smak i staje się jeszcze bardziej pożywne.
Słodka i pożywna pomidorówka z przepisu Darii Ładochy to kusząca propozycja obiadowa. Kompozycja smacznych dojrzałych pomidorów, cieciorki i innych składników, podana z prażonymi płatkami migdałów i karmelizowaną cebulką jest jedyna w swoim rodzaju.
Przepis Darii Ładochy na zupę pomidorową
Składniki:
1,4 kg świeżych pomidorów, malinowych lub podłużnych
2 litry bulionu jarzynowego
1 niewielki świeży ananas, lub ok. 700 g plastrów z puszki
2 puszki ciecierzycy
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka cynamonu
40 g oleju kokosowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/3 łyżeczki przyprawy curry
Do podania:
prażone płatki migdałów
karmelizowana cebula
Przygotowanie:
Pomidory natnij na krzyż i wrzuć do dużego naczynia. Zalej je wrzątkiem i usuń ich skórki, pozbądź się także nasion i soku. Pokrój warzywa na małe kawałki. Ananasa obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj przecier pomidorowy, curry i cynamon. Przez moment podsmażaj składniki, a potem dołóż ananasa i pomidory, duś wszystko przez 2-3 minuty. Zalej składniki bulionem i gotuj ok. 7 minut. Odsącz cieciorkę, dobrze ją opłucz. Zalewę zachowaj – możesz z niej przygotować np. lukier. Nasiona wrzuć do zupy i podgrzewaj ją jeszcze przez ok. 2 minuty. Dopraw potrawę do smaku pieprzem i solą, podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.