Wyjątkowy i niezawodny przepis na sernik królewski, który zrobisz w kilka minut. Ciasto jest łatwe do wykonania, a jego smak zaskoczy niejedną osobę. Przepis.
Zdecydowanie jest to najlepszy przepis na sernik królewski, bo zawsze się udaje. To jedno z tych pysznych ciast, jakie pieczemy na święta i nie tylko. Sernik królewski to klasyk wśród serników. Warto poświęcić czas na przygotowanie tego smacznego wypieku. Z pewnością nie zawiedzie swoim smakiem.
Sernik królewski – puszysty i tradycyjny. Przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
» 2,5 szklanki mąki pszennej
» 3 płaskie łyżki kakao
» 1,5 kostki masła
» niecałe pół szklanki cukru
» 2 żółtka jajek
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
» 1 kg twarogu zmielonego
» 5 jajek
» około połowy szklanki cukru
» 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
» pół kostki masła
» skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche dokładnie zagnieć, następnie podziel na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię, następnie umieść w lodówce na godzinę. Po tym czasie jedną część zetrzyj na tarce do tortownicy o średnicy 26 cm lub prostokątnej blaszki 17×27 cm.
Masa serowa: do dużej szklanej miski wbij pięć jajek i wsyp pół szklanki cukru, następnie ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej trzy minuty. Dodaj pół kostki roztopionego masła, a następnie wsyp proszek budyniowy i dodaj skórkę z cytryny.
Na koniec dodaj twaróg, a potem całą masę miksuj na najniższych obrotach. Gotową masę serową wylej na blaszkę z kruchym ciastem, następnie zetrzyj na tarce drugą część ciemnego ciasta. Sernik piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
Smacznego!