Pierogi zazwyczaj polewa się skwarkami lub cebulką. Dawniej okraszano je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana była kiedyś prawdziwym rarytasem, ale dziś niestety mało kto o niej pamięta. Przypominamy, jak zrobić ten pyszny kremowy dodatek do potraw mącznych.
Wybór idealnej śmietany do smażenia
Dawniej bazą okrasy była warstewka nabiału, która gromadziła się na powierzchni mleka krowiego. Zawierała ona sporo tłuszczu, a gdy się ją podgrzało, stawała się kremowa i wyjątkowo pyszna.
Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej omasty, to zachęcamy was do tego. Sięgnijcie po śmietanę o zawartości co najmniej 18% tłuszczu. Wybierając produkt bardzo tłusty, można pominąć dodatek masła. Pamiętajcie, aby zwrócić uwagę na opcjonalne dodatki w nabiale. W artykułach niektórych marek znajduje się skrobia ziemniaczana albo inne substancje zagęszczające i stabilizujące. Z takiego produktu trudno będzie uzyskać pełną smaku okrasę.
Przepis na smażoną śmietanę do pierogów i klusek
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką kładziemy łyżkę masła i czekamy, aż się rozpuści. Gdy delikatnie zawrze, przekładamy cały kubeczek śmietany 18% (masa 200 g), lekko solimy i zwiększamy ogień. Podgrzewamy, aż powstaną grudki. Ustawiamy średnią moc płomienia i nadal smażymy. Delikatnie przyrumieniona, złocista śmietana będzie w sam raz. Możemy polać nią kluski czy pierogi bezpośrednio po przygotowaniu. Okrasa podkreśli również smak ziemniaków i makronów.