Sernik dyniowy to pyszna jesienna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Lekka serowa masa oraz purée z dyni tworzą zgraną kompozycję. Przyrządź deser według tego prostego przepisu i podaj go swoim bliskim.
Sernik dyniowy składa się kruchych herbatników, białego sera, serka homogenizowanego, a także upieczonej i zblendowanej dyni. Ciasto robi się praktycznie samo. Najlepiej przygotować je w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej pergaminem. Oto lista niezbędnych produktów.
Przepis na sernik dyniowy
Składniki na spód:
pół kostki rozpuszczonego masła
200 g ulubionych herbatników (np. kakaowych)
szczypta cynamonu
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
500 g dyni
3 jaja
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie serka homogenizowanego
50 g mąki
łyżeczka cynamonu
kilka kropli aromatu waniliowego
200 g cukru
Przygotowanie:
Dynię pokrój na dość cienkie paski i włóż do piekarnika nastawionego na 160°C, piecz przez 40 minut. W międzyczasie trzykrotnie zmiel twaróg. Użyj do tego celu maszynki lub blendera. Dynię po upieczeniu zmiksuj na purée. Masło rozpuść na małej patelni. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Herbatniki zmiel na pył, najlepiej w blenderze kielichowym. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i płynny tłuszcz. Powstałą masę przenieś na spód formy i wyrównaj jej powierzchnię.
W oddzielnym naczyniu umieść mascarpone i biały ser. Dodaj purée z dyni, cukier wanilinowy, jajka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksuj składniki, aż otrzymasz aksamitną masę, przełóż ją na herbatnikowy spód. Piecz ok. 70 minut. Sernik będzie gotowy, jeśli przy delikatnym poruszaniu formą, masa będzie dość sztywna. Ostudzone ciasto możesz udekorować domową polewą czekoladową.