Ciasto czekoladowe murzynek to uwielbiany przez Polaków deser. Jest wilgotne i przyjemnie pachnie, a dzięki gruszkom staje się jeszcze lepsze. Zróbcie swoim domownikom wystrzałową niespodziankę i podajcie je na deser. Będą mile zaskoczeni.
Pewnie mieliście już okazję spróbować ciasta czekoladowego – murzynka, wersja z dodatkiem soczystego owocu na pewno trafi w wasze gusta. Gruszka wspaniale łączy się z kakaowym wypiekiem. Spróbujcie koniecznie.
Jak przygotować ciasto czekoladowe z gruszkami?
Deser najlepiej przygotować w wyłożonej pergaminem formie (wym. 22 cm x 22 cm). Dobrze sprawdzi się też tortownica o zbliżonej powierzchni.
Składniki:
3 duże jaja
3 średniej wielkości gruszki
170 g mąki pszennej
170 g margaryny
40 ml mleka lub napoju sojowego
kilka kropel esencji waniliowej
100 g cukru
30 g kakao deserowego do wypieków
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W rondlu połącz cukier, margarynę, mleko, esencję waniliową i kakao. Podgrzewaj składniki, mieszaj nieustannie do momentu, aż tłuszcz się rozpuści i powstanie spójna masa. Wówczas zdejmij naczynie z ognia i ostudź jego zawartość. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Zimną masę miksuj z żółtkami, dodając je oddzielnie – tak lepiej połączą się z ciastem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do naczynia, wymieszaj, a następnie przenieś sypkie produkty do czekoladowej masy. Dodaj ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Tak przygotowane ciasto umieść w tortownicy lub innej formie, wyrównaj wierzch.
Gruszki umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój owoce w kosteczkę lub plasterki, a po chwili rozmieść je na cieście. Piecz deser maksymalnie 50 minut, jeśli jest taka opcja, postaw formę w piekarniku jak najniżej. Gdy specjał ostygnie, polej go lukrem lub stopioną czekoladą. Nieźle sprawdzi się też cukier puder. Smacznego.