Kopytka to popularna potrawa, którą przyrządza się z ziemniaków. Specjał z dodatkiem dyni jest jeszcze lepszy. Lekko słodkie warzywo idealnie współgra z ziemniakami, a zwieńczeniem całej potrawy jest aromatyczne masło czosnkowe. Niecodzienne kopytka z dynią oczarują was od pierwszego kęsa.
Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kopytek w iście jesienny stylu, koniecznie to nadróbcie. Dynia z ziemniakiem komponuje się rewelacyjnie. Frykas można podać w wersji wytrawnej oraz na słodko. Tym razem stawiamy pierwszą opcję. Skusicie się?
Prosty przepis na kopytka z dynią
Składniki:
250 g świeżej dyni np. Hokkaido
45 g mąki krupczatki
500 g ziemniaków
80 mąki pszennej
10-20 g mąki ziemniaczanej
1 małe jajko lub 1 mała łyżka zmielonych nasion lnu i 3 łyżki wrzącej wody
porządna szczypta soli
masło czosnkowe wg uznania
Składniki na masło czosnkowe:
7-8 ząbków czosnku
200 g miękkiego masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię pozbaw skóry, a jeśli masz odmianę Hokkaido, pomiń tę czynność, wystarczy, że ją dokładnie umyjesz. Warzywo pokrój na małe kawałki i ugotuj bądź upiecz. Pieczenie w temp. 180°C potrwa ok. 35 minut, jeśli umieścisz spore fragmenty bez pestek. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości, a potem przeciśnij przez praskę wraz z gotową dynią. Potem dodaj do masy kleik z siemienia lnianego albo jajko. Kleik (alternatywa dla kurzego jajka) powstaje poprzez zalanie nasion wrzątkiem – całość należy potem odstawić na ok. 5 minut, aby ziarna napęczniały. Masę delikatnie posól i wsyp oba rodzaje mąki.
Zacznij wyrabiać ciasto i formuj z niego niezbyt grube wałki, które następnie tnij na kawałeczki. Kopytka gotuj w osolonej wrzącej wodzie mniej więcej 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem czosnkowym. Aby je przygotować najpierw połącz miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Aromatyczne masło przenieś na papier śniadaniowy i utwórz z niego wałek, a na końcu włóż do chłodziarki, aby zastygło.