REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKopytka z niespodzianką. Są obłędne, musisz ich spróbować!

Kopytka z niespodzianką. Są obłędne, musisz ich spróbować!

kopytka
fot. screen Youtube / Misia’s micha

Kopytka to popularna potrawa, którą przyrządza się z ziemniaków. Specjał z dodatkiem dyni jest jeszcze lepszy. Lekko słodkie warzywo idealnie współgra z ziemniakami, a zwieńczeniem całej potrawy jest aromatyczne masło czosnkowe. Niecodzienne kopytka z dynią oczarują was od pierwszego kęsa.

REKLAMA

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kopytek w iście jesienny stylu, koniecznie to nadróbcie. Dynia z ziemniakiem komponuje się rewelacyjnie. Frykas można podać w wersji wytrawnej oraz na słodko. Tym razem stawiamy pierwszą opcję. Skusicie się?

Prosty przepis na kopytka z dynią

Składniki:
250 g świeżej dyni np. Hokkaido
45 g mąki krupczatki
500 g ziemniaków
80 mąki pszennej
10-20 g mąki ziemniaczanej
1 małe jajko lub 1 mała łyżka zmielonych nasion lnu i 3 łyżki wrzącej wody
porządna szczypta soli
masło czosnkowe wg uznania

Składniki na masło czosnkowe:
7-8 ząbków czosnku
200 g miękkiego masła
szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:
Dynię pozbaw skóry, a jeśli masz odmianę Hokkaido, pomiń tę czynność, wystarczy, że ją dokładnie umyjesz. Warzywo pokrój na małe kawałki i ugotuj bądź upiecz. Pieczenie w temp. 180°C potrwa ok. 35 minut, jeśli umieścisz spore fragmenty bez pestek. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości, a potem przeciśnij przez praskę wraz z gotową dynią. Potem dodaj do masy kleik z siemienia lnianego albo jajko. Kleik (alternatywa dla kurzego jajka) powstaje poprzez zalanie nasion wrzątkiem – całość należy potem odstawić na ok. 5 minut, aby ziarna napęczniały. Masę delikatnie posól i wsyp oba rodzaje mąki.

Zacznij wyrabiać ciasto i formuj z niego niezbyt grube wałki, które następnie tnij na kawałeczki. Kopytka gotuj w osolonej wrzącej wodzie mniej więcej 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem czosnkowym. Aby je przygotować najpierw połącz miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Aromatyczne masło przenieś na papier śniadaniowy i utwórz z niego wałek, a na końcu włóż do chłodziarki, aby zastygło.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA