Gorzkie kurki to zmora wielu grzybiarzy i nie tylko. To grzyby, które wymagają delikatnego oporządzenia, dlatego musisz poznać genialny trik, który zapobiegnie i sprawi, że kurki nie będą gorzkie.
Kurki są jednymi z najbardziej popularnych i lubianych grzybów. Świetnie smakują dodane do sosu i wielu innych dań. Są niezwykle delikatne, podkreślają smak, ale trzeba bardzo uważać przy ich przyrządzaniu. Łatwo można zepsuć ten aksamitny smak, a w efekcie mają nieprzyjemny, gorzki posmak. Jest jednak na to genialny sposób. Sprawdź i zastosuj ten trik.
Gorzkie kurki – co zrobić? Trik, który musi poznać każdy
Gorycz, którą czujemy jedząc kurki jest skutkiem ich zbyt długiego przechowywania. Najczęściej ten problem dotyczy mrożonych grzybów. Trzeba pamiętać, że mrożone kurki najdłużej powinno się przechowywać do 3 miesięcy. Jest jednak sposób na to, by zapobiec gorzkiemu posmakowi.
Wystarczy, że przed zamrożeniem zblanszujesz grzyby w gorącej wodzie. Obróbka cieplna jest najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem, by temu zapobiec. Aby kurki zachowały swoją konsystencję, dodaj do wody odrobinę cukru i soli. Pamiętaj, aby szczelnie zapakować je przed włożeniem do zamrażarki.