Mięciutkie i pyszne ciasto w 20 minut, które skradnie serce każdego kto go spróbuje. Niezwykły smak sprawia, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis.
Ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu śmietankowego oraz kajmaku. Jest przepyszne w smaku, ale to wszystko za sprawą jednego składnika, a dokładniej przyprawy, która nadaje obłędnego aromatu.
Mięciutkie i pyszne ciasto w 20 minut – ten smak zachwyci każdego
Nietypowym składnikiem jest dobrze znana każdemu przyprawa – cynamon. Dodany do czekoladowego biszkoptu nada mu obłędnego aromatu, a w połączeniu z kajmakiem i kremem śmietankowym to prawdziwy raj dla podniebienia.
Składniki:
Biszkopt:
» 6 jajek
» 165 g cukru
» 130 g mąki pszennej
» 40 g kakao
» 1 łyżeczka cynamonu
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
» 400 g mascarpone
» 30 g cukru
» 150 ml śmietanki 36%
» dodatkowo: 1 opakowanie kajmaku lub masy gostyńskiej, polewa lub czekolada, orzeszki ziemne.
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek, następnie dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywną piankę. Dodawaj stopniowo cukier, a potem dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Mąkę wymieszaj z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, a potem dodawaj do masy i delikatnie mieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia i przekrój na dwa blaty. Kajmak rozpuść na małym ogniu i wystudź.
Śmietankę ubijaj z cukrem, a gdy zacznie gęstnieć dodawaj powoli mascarpone. Połowę masy wyłóż na blat biszkoptu. Polej na krem kajmak, a potem połóż drugą warstwę masy śmietankowej. Całość przykryj drugim blatem oraz polej obficie czekoladą lub polewą wymieszaną z orzeszkami.
I gotowe, smacznego!