Ciasto marchewkowe to doskonała propozycja na jesienne dni, gdy pogoda nie dopisuje, a my mamy ochotę na coś, co osłodzi nam dzień. Deser z przepisu Ani Starmach jest niezwykle prosty, a smak niezapomniany. Polewa i chrupiące orzechy zachwycą niejednego smakosza.
Czy istnieje coś lepszego niż ciepła kawa, a do tego wyśmienity deser? Za ciastem marchewkowym przepada zapewne większość osób. Ania Starmach zna się na kuchni, a jesienne ciasto, które przyrządza to prawdziwy ideał. Deser zalicza się do tych lekkich, smacznych i szybkich.
Przepis Ani Starmach na ciasto marchewkowe
Składniki:
300 g tartej marchwi
250 g mąki
1 jabłko
300 ml oleju rzepakowego
garść orzechów włoskich
350 g brązowego cukru
garść rodzynek
4 jajka
garść orzechów pekan
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
50 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
łyżeczka soku z cytryny
200 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Do większego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dosypujemy cynamon i odrobinę soli. W drugim naczyniu umieszczamy olej, cukier waniliowy i cukier brązowy. Dodajemy jajka, a potem mieszamy za pomocą miksera na niskich obrotach. Zawartość obydwu naczyń mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Jabłko i marchewkę pozbawiamy skórki i rozdrabniany na większych oczkach. Dorzucamy do uprzednio przyrządzonej masy i mieszamy. Orzechy grubo kroimy, a potem przekładamy do ciasta wraz z rodzynkami.
Dwie formy (wymiary ok. 23 cm) smarujemy małą warstwą oleju, przelewamy do nich marchewkową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 40 minut. Potem ciasto całkowicie studzimy i zabieramy się za krem. Cukier puder, serek mascarpone, sok z cytryny i śmietankę łączymy za pomocą miksera i mieszamy na niedużych obrotach. Połowę masy rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy ją kolejnym ciastem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch deseru i ozdabiamy go bakaliami.