Niezwykle delikatne ciasto mleczne, które skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jest lekkie i puszyste jak chmurka, a jego wykonanie jest banalnie proste. Przepis.
Ciasto mleczne przygotowuje się na bazie gorącego mleka. Dzięki temu wypiek jest bardzo delikatny i puszysty, a dzięki wanilii aromatyczny. To propozycja na szybki i prosty deser, który sprawdzi się na każdą okazję.
Niezwykle delikatne ciasto mleczne – jego smak jest obłędny
Składniki:
» 4 jajka
» 250 g cukru
» 350 g mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenie
» szczypta soli
» aromat waniliowy
» 70 g masła
» 240 ml mleka
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj cukier oraz aromat waniliowy i zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mleko wlej do garnka i dodaj masło, a następnie podgrzewaj do rozpuszczenia. Gorące mleko z masłem wlewaj do przygotowanej wcześniej masy i mieszaj delikatnie.
Przelej masę do foremki (32×20) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!